Utställning

2017 får ej kastrerade hanhundar ställas ut

2014-05-20 21:32 #0 av: MikaTela

Viktig info för oss som har eller tänker skaffa hanhund och ställa ut!

Från och med 1 januari 2017 så kommer det inte vara tillåtet att ställa ut kastrerade hanar oavsett om man har intyg eller ej.

Mer info: http://www.snkk.se/pdf-filer/Kastrerad.pdf

Sajtvärd till Dvärgpinscher.ifokus.se

Ryttare, hundägare, kattägare och kaninägare!

Blogg: http://mikatela.blogspot.com

Anmäl
2014-05-20 21:37 #1 av: Gasoline

Varför det? :-o

Kommer tyvärr inte in på länken men är väldigt nyfiken på anledningen.

Anmäl
2014-05-20 22:27 #2 av: MikaTela

En annan länk: http://www.skk.se/nyheter/2013/8/forbud-for-kastrerade-hanhundar-att-delta-pa-utstallning/

Samt texten:

Efter den 1 januari 2017 får kastrerade hanhundar inte delta på hundutställningar. Här kan du läsa mer om bakgrunden till Svenska Kennelklubbens beslut.

Under senare år har det blivit allt vanligare att kastrera både hanhundar och tikar utan veterinärmedicinska skäl. Orsakerna bakom varierar, vissa hundägare hoppas att hunden ska bli mindre stressad av löptikar eller mer lätthanterlig i andra situationer, för andra väcks tanken av en annan hundägare som gjort samma sak eller av att en veterinär ställer frågan. Det har också blivit vanligare att hunddagis slentrianmässigt ställer krav på att hanhunden är kastrerad, oavsett om det behövs eller inte.

Svenska Kennelklubben menar att det är oroande om ett stort antal hundar kastreras i tidig ålder, utan medicinsk eller annan indikation, och på så vis utesluts från avelsarbetet.  Vid en hundutställning bedöms hundens utseende och mentalitet, men en kastrering skapar en hormonell balansstörning som kan påverka hunden på flera sätt. Om hunden har kastrerats före könsmognad är det svårt att göra en riktig bedömning av exteriör eller beteende som resultatet av avel.

Ändring 1 januari 2017

I dag får kirurgiskt kastrerade hanhundar delta på hundutställningar om de har intyg. Medicinskt/kemiskt kastrerade hanhundar får däremot inte delta. Dessa regler gäller fram till och med sista december 2016, men sedan blir det alltså ändring. Svenska Kennelklubbens Centralstyrelse beslutade vid mötet i juni att införa ett utställningsförbud för hanhundar som kastrerats med motiveringen att man vill garantera den kynologiska kvaliteten på avkommebedömningarna.

Ett definitivt beslut

Svenska Kennelklubbens förhoppning är att ett utställningsförbud för kastrerade hundar ska leda till en minskning av okynneskastreringarna. En valpköpare eller hundägare som vet att dörren till utställningsvärlden stängs om hunden kastreras tänker sig kanske för två gånger innan beslutet fattas. Om det finns ett behov av att förändra mentaliteten eller någon annan egenskap hos en viss hundras bör detta ske genom ett välplanerat avelsarbete, inte genom kastration. Det är också att betrakta som en mycket negativ utveckling om den svenska traditionen att utbilda och träna hund ersätts av kirurgiska ingrepp som ett försök att göra hunden mer hanterbar.

Lång framförhållning

Det dröjer drygt 3 år innan förbudet träder i kraft. Svenska Kennelklubben menar att det är viktigt med god framförhållning; förändringen bör vara väl förankrad i organisationen och hundägare väl informerade. Går det för snabbt drabbas hundägare hårt som tagit beslutet om kastration utifrån förutsättningen att deltagande på hundutställning är tillåtet. Kastrerade hundars möjlighet att delta i andra former av tävlingar och prov påverkas inte av beslutet.

Sajtvärd till Dvärgpinscher.ifokus.se

Ryttare, hundägare, kattägare och kaninägare!

Blogg: http://mikatela.blogspot.com

Anmäl
2014-05-21 05:32 #3 av: Gasoline

#2 ah, tack :-)

Anmäl
2014-05-25 13:56 #4 av: imsuchadiva

Superbra!! 👍

Anmäl
2014-05-29 06:41 #5 av: Sarah-S

Jag tycker att det är synd och att skälen som SKK tar upp inte väger speciellt tungt
Det är ingen som planerar att ha sin hund i avel som kastrerar den, det är den vanliga sällskapshundsägaren som kastrerar av olika anledningar och för deras personliga del som kommer inte förändrig i avel att underlätta deras vardag

Jag tror inte att det är dessa hundägare som ställer ut heller, så som tur är kommer det nog inte påverka majoriteten som kastrerar sin hund

I'm only responsible for what I say, not for what you understand

Anmäl
2014-06-05 17:46 #6 av: MikaTela

#5 - Tanken är nog att stänga dörren för dom som kastrerar för att dämpa mentala "problem".
Att djur kan bli lugnare av kastrering är vida känt.
Men som du säger tror jag det kommer påverka väldigt få som verkligen rör sig i utställningskretsar.

Sajtvärd till Dvärgpinscher.ifokus.se

Ryttare, hundägare, kattägare och kaninägare!

Blogg: http://mikatela.blogspot.com

Anmäl