Annons:
Etikettövrigt
Läst 5717 ggr
Anna-Helga
2015-07-31 15:43

Sommar med hund

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Sommaren är en härlig tid på många sätt när man är hundägare, men det finns även saker som kanske är mindre bra och som man bör se upp med och dom tänkte jag försöka tipsa om i den här artikeln. Har ni mer tips och råd att dela med er av, så gör gärna det i tråden nedanför!

Sol

Det skrivs spaltmeter om hur farligt det är att lämna hundar i bil under sommaren och ändå mister flertalet hundar livet varje år då de lämnas i bilen av sin husse eller matte och massor av bilrutor krossas för att befria hundar från sina stekheta fängelser… Det enda jag kan säga om den saken är, ska ni iväg och hunden inte kan följa med in – LÅT HUNDEN STANNA HEMMA! Eller stanna hemma om ni inte kan få hundvakt. Svårare än så kan det inte vara? Bilen är en dödsfälla sommartid för våra fyrfota vänner.

Det kan även bli för varmt av att bara vara under de varmaste dagarna på sommaren och det finns attiraljer att köpa till hunden för dessa dagar, exempelvis kyltäcken, halsband och filtar om man inte har AC att svalka sig med. Men det finns också vissa saker man kan fixa själv, helt gratis!

Parasoll: Ett ganska enkelt sätt att skydda sina djur mot sol är ett parasoll. Alternativt kan man spänna upp lakan för att få tillgång till skugga.

Kylflaskor: Att frysa in vatten i petflaskor för att sedan lägga in i örngott och placera i hundens bädd eller liggplats brukar vara populärt! Då kan hunden själv välja om den vill ligga och svalka av sig eller inte. Lägg in en ny flaska i frysen så snart du tar ut en, så har du alltid färdiga flaskor att tillgå. Ska man iväg någonstans går det utmärkt att ta med sig flaskorna i en kylväska,

Bada tassarna: Att ställa hunden i svalt vatten är ett bra sätt att sänka temperaturen, då tassarna kyls ner blir också resten av hunden svalare.

Duscha: Att duscha med svalt (absolut inte iskallt) vatten ända in till huden kan många hundar uppskatta och tycka är riktigt skönt!

Fri tillgång till friskt och gott vatten är superviktigt alla dagar, men ännu viktigare i värmen.

Kom ihåg att pälsen även fungerar isolerande mot värme, så att raka ner sin hund är inte alltid det bästa att göra.

Om hunden ändå skulle bli överhettad måste man ta det på stort allvar, bjud den om möjligt på vatten, duscha den eller blöt en handduk och blöt ner hundens päls ända in på bara skinnet. Använd absolut inte is för att kyla hunden. Åk sedan direkt till djursjukhus, klinik eller veterinärmottagning. Behandlingen fortsätter för att få ner kroppstemperaturen till ungefär 39 grader. Hunden kommer att få dropp och andra mediciner beroende på hur allvarligt hundens tillstånd är.

Bad

Att bada är trevligt och skönt varma dagar och det kan vara ett härligt sätt att umgås med sin hund. Det finns dock även här ett par saker att vara uppmärksam på.

Alger: Att bada då det är algblomning är inte bra för någon, men för hundarna kan det bli livshotande. Så om vattnet är grönt, bada inte.

Öroninflammation: Se till att torka ur öronen på din hund efter bad då det annars är lätt att det blir svamp eller inflammationer i öronen. Att stoppa fetvadd i öronen på sin hund kan vara bra som skydd mot att få in vatten i öronen.

Vattensvans: Ett mycket smärtsamt tillstånd som hundar som älskar att bada kan råka ut för. Vattensvans orsakas troligen av en inflammation i nerverna i svansroten som uppstår när hunden blir kall om bakdelen. Det gör väldigt ont på hunden och svansen hänger rakt ner. Ibland är svansen lite svullen. Hunden ömmar kraftigt om du tar den på svansen eller på bakersta delen av ryggen. Den kan också ha svårt att sitta ned eller att kissa om det är en tik.

Vattensvans försvinner vanligtvis av sig själv på några dagar om du låter din hund vila och håller den varm och torr. Om den är mycket besvärad kan man ge smärtstillande och antiinflammatorisk medicin. Rådfråga din veterinär om din hund verkar ha mycket ont.

Odjur

Både fästingar, knott, mygg, getingar och broms kan vara besvärande för våra vänner och det är en hel vetenskap hur vi bäst skyddar dem mot dessa angrepp. Är dom överkänsliga kan det bli livshotande, så verkar din hund väldigt allmänpåverkad, tveka inte utan kontakta veterinär.

Ormbett är en annan fara och blir din hund ormbiten ska du alltid hålla hunden i stillhet och kontakta veterinär! Många hundägare tror felaktigt att ormbett är ofarliga för hundar. I de lindrigaste fallen blir hunden bara svullen på platsen för bettet. I de medelsvåra fallen uppstår skador på kroppens organ. Hunden får en lever- och njurskada och ofta blodbrist. Allt detta går oftast över med lämplig medicinering och vila.

Tassarna är känsliga och det förekommer att det finns glaskross på marken som kan skada våra djur. Var uppmärksam på var ni sätter fötter och tassar! Att behandla sår sommartid är inte alltid helt enkelt, så det bästa är att försöka undvika att trampa på vassa föremål, var uppmärksam!

Asfalt kan bli så varm på sommaren att den bränner sönder tassarna på hunden, så se upp för varm asfalt!

Grilla

Det är många som grillar sin mat på sommaren och även här finns faror för våra hundar. Att lägga färdigt kött utom räckhåll är en sak som är mycket viktig. Dels är kryddningen inte den bästa för hundarnas magar men om köttet innehåller ben som är tillagat är det ytterligare en riskfaktor. Grillspett är inte så trevliga för en hund att sätta i sig, vare sig de i trä eller metall.

Grillen blir ju också väldigt varm, så se även upp med brännskador och se till att hunden håller sig på behörigt avstånd.

Växter

Det finns många faror i vår flora också, som till exempel Björnloka.

Det finns oändligt många sorters växter och det kan vara svårt att veta vilka som är farliga för din hund och inte. Är du osäker på om en växt är giftig eller inte kan du kontakta din veterinär eller Giftinformationscentralen på telefon: 08-33 12 31

Sådär, då vill jag passa på att önska dig och din hund en trevlig sommar och jag hoppas ni kommer ha det bra tillsammans!

Källor: SKK, Agria

Annons:
Anterrabae
2015-07-31 17:54
#1

Bra artikel! Bra påminnelser att tänka på. Tack för den!

//Ida

Sajtvärd för Kost , Hypermobilitet Och Synskadade

Anna-Helga
2015-07-31 20:17
Upp till toppen
Annons: