Övrigt

Mammas köttbullar, kex och tuggisar mm.

2014-02-06 10:32 #0 av: Anna-Helga

Med tanke på vad som framkommer hela tiden om gifter och avfall i våra älsklingars foder och tuggben och godis, så kommer här en artikel om att göra sitt eget! Prova dig fram, bara fantasin och din hunds smak sätter gränser!

Tuggben:

Strimla kycklingfiléer, gärna ekologiska, svenska och så bra kvalitet som möjligt. Skruva, snurra, tvinna, fläta dem flera tillsammans eller var och en för sig. Lägg till strimlad lättkokt morot, kvistar av persilja (med skaft), gräs, maskros, broccoli, vitkål, nässlor eller annat som ger lite vitaminer. Torka på plåt i ugnen, 80 grader i några timmar  med ugnsluckan på glänt.Råa köttbullar:

Blanda nötfärs/älgfärs med lite äggula och laxolja/rapsolja och klipp i persilja och riven morot. Krydda eventuellt med lite vtlökspulver.  Rulla bollarna och frys in de du inte ska använda. Servera som måltid eller som godis. Kom ihåg att hunden inte enbart kan leva på detta, det är bara en del av vad hunden behöver för sitt dagliga intag av föda!Levergodis:

Koka lever (nöt eller lamm) i en timme. Häll av spadet och låt levern svalna. Skär sedan upp den i små bitar. Torka i ugnen till se är torra på ytan men mjuka inuti, det tar ca en och en halv timme. Ha även här ugnsluckan på glänt så fukten försvinner! Dela upp godiset i små portionspåsar och frys in det du inte ska använda direkt och ta fram efter behov och förvara det du ska använda de närmaste dagarna i kylskåp.Torkad blodpudding:

Dela färdigköpt blodpudding i små tärningar och sprid ut dem på en plåt. Torka i ugnen på ca 80-90 grader med ugnsluckan på glänt i ca 45 minuter-1 timme eller när de är helt genomtorra. Godiset kladdar inte när det är färdigt och hundarna älskar det! Nyttigt är det också! Vetefria hundkex:


7-8 dl korn- eller rågmjöl, 2,5 dl havregryn, 3,5 dl varm buljong (kanske leveravkoket?), 0,5 dl olja, 2 ägg, 2,5 dl riven ost, 1 tsk vitlökspulver och eventuella grönsaker efter behag.

Blanda havregrynen med oljan. Häll över den varma buljongen och låt blandningen stå och svälla i ca 10 minuter. Blanda sedan i de andra ingredienserna och arbeta samman alltihop till en deg. Kavla ut degen centimetertjock på mjölat bakbord. Skär ut kex med formar eller i bitar eler hur du vill ha dem och lägg dem på bakplåt med bakplåtspapper. Grädda i 10 grader i ca en timme. Stäng av ugnen med låt kexen stå kvar för torkning, gärna över natten.

Lycka till!

Kom gärna med egna tips, idéer, bilder och synpunkter här i tråden nedanför! Det är roligt att få nya infallsvinklar och inspiration!


Anmäl
2014-02-06 11:10 #1 av: dorismatte

Roligt tips angående tuggbenet! Det ska vi testa :D Även kexen ska vi testa, sambons syster gjorde i höstas till hundarna och det var en hit!

Sambons mamma visade oss i somras ett snabbt, enkelt och tydligen gott exempel. :)
Man tar baconskivor, lägger de på hushållspapper på en tallrik samt lägger hushållspapper över. Detta för att pappret ska suga upp fett så det blir enklare att hantera. Tallriken läggs i micron ett bra tag och låter sen svalna, baconet blir krispigt och lätt att dela :) . Man ska även kunna göra detta i vanliga ugnen om man vill det, då med samma princip som skrivet i artikeln :)

Angående blodpuddingen vill jag uppmärksamma på att visa sorter innehåller mer lök än andra, vilket ju inte är superbra för hunden. Så välj med omsorg :) Torkad blodpudding är en storfavorit här hemma!

Anmäl
2014-02-06 11:30 #2 av: Anna-Helga

#1 Perfekt, tack! CoolKan säkert linda bacon runt kycklingen? Får idé

Man ska även kolla salthalt, för mycket salt är inte heller bra! Mycket att tänka på!

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.