Övrigt

Gör en mysig snugglebag!

2013-08-22 18:51 #0 av: Anna-Helga

Små hundar med kort päls älskar att krypa in under täcken och filtar för att hålla värmen och mysa. Därför är en snugglebag, eller sovsäck för hunden helt perfekt. Man kan ha den i soffan, sängen, buren, väskan, cykelkorgen eller där man behöver en varm och gosig påse till hunden att kura ihop sig i. Och det kan man enkelt göra själv. Här är en artikel för att inspirera er till att skapa till era små älsklingar!

Man kan göra det hur enkelt eller hur avancerat som helst egentligen. I princip kan man ta ett örngott och sy in ett mjukt foder på insidan så är det klart, och man kan dekorera och trixa och fixa hur mycket som helst. Men jag tänker beskriva ett enkelt sätt att sy en snugglebag till din hund som vem som helst klarar av! Det vågar jag påstå då jag själv klarar av det och jag är långt ifrån någon expert på att sy!

Börja med att välja tyg. Det ska dels vara ett yttertyg och dels ett innertyg. Det yttre kan vara av vilket material som helst, allt från gamla påslakan eller gardiner till dyra sidentyger, bara fantasin sätter gränser. Jag brukar använda stuvbitar som jag har liggande, så kommer dom till användning också. Innertyget ska vara av något mjukt och mysigt material, till exempel fleece. Men även här kan man ta vad man har, en gammal filt eller något annat mjukt och mysigt som man hittar!

När man klipper till sin snugglebag måste man veta ungefär hur hög hunden är. Jag brukar ta hundens höjd och lägga till 15 centimeter, 10 centimeter för att hunden ska kunna vända sig i snugglebagen och 5 centimeter i sömsmån. Så tar man det gånger två och man har omkretsen klar. Man får nästan prova sig fram, för vissa hundar vill ha lite mer plats och vissa vill ha så trångt som det går att få! Man kan ju göra bagen så djup man vill, men oftast brukar jag ta en och en halv gång det första måttet (hundens höjd plus 15 centimeter), det brukar bli ganska lagom. Vill man vika ner en större kant för dekoren som jag kommer till så småningom får man ta den lite längre.

Då har vi alltså tygstycken. Ett yttertyg och ett innertyg. Börja med att sy ihop dessa två tyger med avigsidan mot varandra. Då har vi ett dubbelt tygstycke med yttertyg på ena sidan och innertyg på den andra. Sy sedan ihop den på längden och ena kortsidan. Kom ihåg att ha innertyget utåt när du gör detta, så sömmen kommer inne i påsen. Vill man att hunden ska slippa sömmen och man inte bryr sig så mycket om hur det ser ut kan man sy ihop den på utsidan. Det är en smaksak.

Då har vi en påse som i princip är klar att användas! Nu kommer vi till kanten jag nämnde innan. När påsen är vänt åt rätt håll, alltså med yttertyget utåt viker man ner en kant i öppningen så fodret kommer ut en bit. Det är helt och hållet en smaksak hur bred man vill att den här kanten ska vara. Så syr man helt enkelt fast innertyget mot utsidan av påsen så man har en kant av innertyget på utsidan! 

Din snugglebag är klar att användas och jag hoppas ni får glädje av den! Hoppas också få se massor av bilder på era hundar i sina härliga snugglebags här i tråden!

Lycka till!

Anmäl
2013-08-23 10:20 #1 av: DinJejja

Vilken mysig! Sådan skulle Alf älska! :)


Anmäl
2013-08-23 10:30 #2 av: Anna-Helga

Bara börja sy! :)

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.