Annons:
Etiketthälsa-sjukdomar
Läst 4897 ggr
Anna-Helga
2013-03-29 16:58

Vaccinera din hund!

Man vaccinerar sin hund för att skydda den mot smittosamma virussjukdomar som hunden kan komma i kontakt med under sitt liv. Vaccinationer skyddar inte till 100 % men en hund som är vaccinerad och blir smittad kommer bara bli lite lätt sjuk istället för att bli allvarligt sjuk och man kanske slipper massor av veterinärvård för att få sin hund frisk igen.

Virus sprids med luften och kan inte behandlas med antibiotika vilket betyder att man får vänta ut sjukdomen och bara hjälpa hunden med vätska och liknade om den är mycket sjuk.

Man vaccinerar sin hund för första gången vid 8 veckors ålder och detta brukar hunduppfödaren göra i samband med att hundvalparna genomgår en besiktning inför försäljningen.

8 veckors valpar

Det veterinären brukar vaccinera emot är följande hundsjukdomar:

*Valpsjuka

*Smittsam leverinflammation – HCC

*Sjukdom orsakat av parvovirus

*Kennelhosta

Vaccineringen mot alla dessa hundsjukdomar ges i en enda spruta som veterinären sätter i nackskinnet på hunden, vissa hundar kan pipa till men dom flesta valpar och även vuxna hundar bryr sig inte om sprutan.

Sedan ska ni som hundägare själv ta er hund till veterinären vid 12 veckors ålder samt vid 1 års ålder för att vaccinera mot samma hundsjukdomar.

Efter vaccineringen vid 1 års ålder så återvaccinerar man inom 1år från sista vaccinationen, fast då ser vaccinations schema för dom olika hundsjukdomarna lite olika ut.

Varje år vaccinerar ni mot kennelhosta som är ett samlingsnamn för hundsjukdomar orsakade av lite olika virus, detta vaccin finns antingen som en vanlig spruta men även också som ett vaccin som man sprutar in i näsan på hunden precis som vi skulle ta nässpray. Fördelen med vaccinet som veterinären ger i näsan är att det är bredare så det täcker fler virus än vaccinet som man ger i nacken på hunden samt att hunden både får ett lokalt skydd direkt i nosen på samt på själva immunförsvaret.

Vart 3:e år vaccinerar ni även er hund mot valpsjuka, parvo samt HCC. Då ger man en spruta i nacken precis som man gjorde när hunden var valp.

Innan var rekommendationerna att man skulle vaccinera sin hund mot dessa sjukdomar vart annat år men man har nu vaccin som skyddar längre så det räcker med vaccinering vart 3: år.

Lite att tänka på innan och efter ni vaccinerar er hund –

Det är alltid bra att avmaska sin hund ca 1 vecka innan vaccinering, speciellt valparna.  Detta gör man för att inälvsmaskar och deras larver påverkar immunförsvaret på hunden och detta gör att hunden inte får samma skydd när du vaccinerar den.

Avmaskning köper ni receptfritt på apoteket och finns i lite olika märke samt former.

Välj det som passar dig och din hund bäst, och avmaska enligt instruktionerna på förpackningen efter din hunds vikt.

Din hund skall vara frisk och pigg vid och precis innan vaccineringen, så att hunden har ett bra immunförsvar som kan ta hand om och stärka kroppen vid vaccineringen.

Ett par dagar efter vaccineringen så är det bra om din hund inte behöver göra några hårda arbeten och bli jätte ansträngd, dels för att hunden kan reagera med lite lätta förkylningssymtom av vaccineringen samt att hundens immunförsvar ska få lov att ta vara på vaccineringen och bli stark.

**Valpsjuka
**Är en sjukdom som är livshotande och finns i hela världen. Det är dock inte bara valpar som kan drabbas av den trots namnet på hundsjukdomen, utan alla hundar kan bli smittade.

Det tar 3-6 dagar innan hunden blir sjuk efter den har blivit smittad och symtomen på valpsjuka är att hunden får mycket hög feber som håller i sig ett par dagar. Efter ett par dagar kommer hunden uppvisa fler symtom så som kräkningar, diarré, både ögon och nos börjar rinna på hunden och hunden kan börja hosta. Hunden kommer tappa aptiten och inte vilja äta.

Hundar som blir smittade av valpsjuka kan få sekundära bakteriella sjukdomar som t.ex. lunginflammation och ögoninflammation.

Valpsjuka är en hundsjukdom som kan ge problem långt efter det man tror att hunden har blivit frisk, där enstaka hundar kan få neuroligiska symtom så som hjärnhinneinflammation med medföljande kramper och dålig koordinationsförmåga eller förlamning.

I senare stadium av valpsjukan kan hunden få hornhinneinflammation som ger sår på hornhinnan och – eller förhårdnader på trampdynorna på hunden.

Hundar smittas av valsjuka genom luften till hundens andningsvägar eller via t.ex. hundleksaker eller andra föremål som en smittbärande hund varit i kontakt med och som sedan din hund tar i munnen.

I Sverige finns det några hundar per år som får valpsjuka och det är alltid ovaccinerade hundar som insjuknar. Viruset kan inte smitta till människa från hund men rävar, illrar minkar och sälar kan bli smittade samt vara smittbärare av viruset.

**Parvovirus
**Detta är ett virus som har funnit sedan 1980 och är väldigt svårt att bli av med om det får fäste i en omgivning t.ex. kennel eller hundpensionat då det är väldigt motståndskraftigt.

Parvo virus sprider sig av hundens avföring och dom första symtomen hunden kommer uppvisa är kräkningar, diarré och av det kan hunden få kraftig vätskeförlust som gör den allmänt svag.

Det tar mellan 3-14 dagar tills din hund insjuknar från det att den blivit smittad vilket gör att parvovirus sprider sig väldigt lätt då hunden hinner sprida viruset vidare till andra hundar innan man upptäcker att hunden är sjuk och även hundar som inte blir sjuka kan sprida smittan vidare till andra hundar.

Även vi människor kan föra viruset vidare och smitta hundarna t.ex. om vi går igenom en kennel där parvovirus finns så kan det sätta sig på våra kläder och skor och där vi sedan går å sitter kommer parvoviruset att spridas till fler hundar.

Alla hundar kan smittas av parvovirus men det är oftast unga valpar som är känsligast mot viruset och viruset kan leda till att hunden dör.

**Smittsam leverinflammation HCC
**HCC står för Hepatitis contagiosa canis, alltså hepatit. Detta är en sjukdom som angriper hundens lever och slemhinnor och är mycket fruktad inom hundvärlden.

Viruset sprider sig genom hundens urin, avföring, hundleksaker, mat och vatten skålar mm antingen genom att hunden har direkt kontakt med det eller att vi som människa har kommit i kontakt med smittad utrustning och sedan för vidare det till andra hundar.  En hund som har haft HCC kan sprida vidare viruset med sin urin i månader tom upp till 1 år efter den blivit frisk.

Det tar 4-7 dagar för hunden att insjukna om den blir smittad. Hunden kommer få hög feber, sekretflöde från nos och ögonen, blödningar från slemhinnor samt den kommer kissa mer.

Viruset är mycket farligt för valpar och det kan gå så fort så att valpen kan vara död inom ett par dygn bara, medans en vuxen hund klarar viruset mycket bättre och brukar bli bättre efter några dagar.

**Kennelhosta
**Kennelhosta är ett samlingsnamn för flera olika virus som ger samma symtom hos hunden, i 80 % av fallen så orsakas det av paraininfluensavirus men även av t.ex. adenovirus.

Hunden får en virusinfektion i luftvägarna vilket gör att hunden får en kraftig hosta och oftast med försök till att kräkas efteråt, man kan många gånger tro att hunden har satt något i halsen när den får dessa hostanfall. Hunden kan få feber och äta dåligt under sjukdomstiden.  Man kan inte behandla själva symtomen på kennelhosta utan man får vänta ut hundens tillfrisknade vilket brukar ta runt 1-2 veckor. Insjuknade hundar beter sig oftast som hunden vore fullt friska om man bortser från deras intensiva hosta, att hundens hals är röd och irriterad samt att hundens hals är full med segt slem. I enstaka fall kan hunden få en bakteriellinfektion som följd av kennelhostan, då ger veterinären hunden antibiotika mot detta.

Smittorisken är störst bland hundar som är i kontakt med många andra hundar från olika miljöer då viruset sprider sig genom att hunden hostar ut luftburna vätskedroppar som sedan en annan hund andas in. Viruset överlever inte så långtid utanför smittbärande hund utan dör om det inte kommit i kontakt med någon ny hund.

Alla hundar kan smittas av kennelhosta dock är hundar som är äldre eller svaga i större riskson.

Det viktigaste att komma ihåg är att det aldrig är för sent att börja vaccinera sin hund.

Även om det är en äldre hund så kommer den kunna komma upp i samma skydd som en hund som varit vaccinerad från den var valp.

Vill ni läsa mer om vaccinationer och följa det senaste så kan ni gå in och läsa på Statens Veterinärmedicinska anstalts egen hemsida: www.sva.se

Annons:
Upp till toppen
Annons: