Bli med hund

Försäkring för din hund

2013-02-14 10:05 #0 av: Anna-Helga

I den här artikeln beskriver jag lite om mina erfarenheter av djurförsäkringar och vad som kan vara värt att tänka på. Jag har säkert glömt massor, men jag hoppas att vi i tråden nedan kan diskutera oss fram till fler viktiga saker när det gäller försäkringar på våra älskade husdjur!

Bland det absolut första man bör göra när man skaffar hund är att teckna en försäkring för den tycker jag. Inte för att man tror att något ska hända, men ifall det skulle råka göra det ändå. Det kan kosta ohyggliga summor pengar om man inte har sin hund försäkrad och man slipper många tusenlappar billigare undan om man har en bra försäkring!

Det finns olika bolag men de flesta har ungefär samma innehåll. Man kan välja till lite extra på en del och det kan skilja lite i pris. Men vilket bolag man väljer är en smaksak och jag tänker inte gå in på det i den här artikeln, diskutera gärna i tråden nedan och ge tips till varandra och dela med er av erfarenheter.

Bildtext...Det finns också oftast två delar i försäkringen, den ena gäller för veterinärvård och den andra är en livförsäkring som faller ut ifall hunden avlider eller måste avlivas. Man kan oftast livförsäkra sin hund upp till inköpspriset och hos vissa bolag kan man höja livvärdet vartefter om hunden meriteras på utställning eller genom prov och annat. Men det skiljer sig också, så det måste man kolla upp ifall det skulle vara aktuellt.

Vissa bolag har också undantag i sina försäkringar och det gäller att vara noggrann när man tecknar sin försäkring och kolla igenom dessa undantag. Vissa saker kan vara rasbetingat, till exempel kejsarsnitt på bulldog kan vara undantaget. Alltså att man inte får ersättning för sådant som vanligen drabbar just den rasen. Pinscher/Dvärgpinscher är ju förhållandevis friska raser, men se till att kolla upp om det finns undantag eller reservationer i försäkringen.

En annan viktig del är att se till att ha ett färskt veterinärintyg när ni tecknar försäkring. För är det så att något händer vill försäkringsbolaget ibland se att hunden var frisk enligt veterinär då försäkringen tecknades och då gäller det att man kan visa upp sittr veterinärintyg som ska vara max 7 dagar gammalt då man köper sin hund. Annars finns risken att man inte får ut en enda krona på sin försäkring.

Om man köper en valp har oftast uppfödaren tecknat en sk dolda fel försäkring för hela valpkullen. Kolla det med uppfödaren. Men den försäkringen ska man inte förväxla med försäkringen man som hundägare bör teckna för sin hund. För de gäller för lite olika saker. Så även om uppfödaren tecknat dolda fel försäkring, så ska du själv kontakta ett försäkringsbolag och försäkra din hund.

De flesta försäkringsbolag har en funktion på hemsidan som heter "räkna och teckna" eller liknande. Där kan man jämföra de olika bolagen och vad det kostar. Man kan också ringa för att få information och ställa frågor till de olika bolagen och höra sig för vad som skiljer. De bolag jag har varit i kontakt med är både kunniga, tålmodiga och tillmötesgående. Det är ju deras jobb att informera och hjälpa oss djurägare tillrätta!

En annan sak som kan göra skillnad om något skulle inträffa är hur hög självrisk man har på sin försäkring. Det kan skilja en del mellan bolagen hur stor del man måste betala som är en fast avgift, ca 1000 kr-2500 kr. Sedan skiljer också den rörliga delen, om man ska betala 15% eller 25% av veterinärkostnaden exempelvis. Och det kan göra stor skillnad. Så det är absolut värt att kolla upp! För min egen del har jag valt en låg fast självrisk och den låga procenten, för det skiljer inte så mycket per år, så jag känner att det är värt det!

Råkar din hund ut för något brukar veterinärkliniken kunna göra en sk direktreglering, dvs att du betalar bara den del som är självrisk (den fasta delen samt den rörliga procenten av kostnaden) och den andra delen betalar försäkringsbolaget direkt till veterinären. Så slipper du ligga ute med en massa pengar. Men det kan vara bra att fråga din veterinär hur de brukar göra, så du är förberedd den dagen det eventuellt är aktuellt.

Bildtext...Om din hund råkar ut för något oförutsett kommer det ändå att kosta mycket pengar och jag rekommenderar er att ha pengar undanstoppade för att kunna betala självrisken åtminstone. Man vet aldrig när olyckan kan vara framme. Jag har själv ett konto där jag sätter in ett par hundra i månaden för att ha ifall något oförutsett skulle hända mina hundar. Jag vill inte hamna i den situationen att det inte finns pengar den dagen de behövs! För man kan inte förlita sig på att få låna av någon annan den dagen heller, för man har själv ansvaret över sin hund och att kunna sörja för den oavsett vad som händer!

Lycka till i försäkringsdjungeln!

Anmäl
2013-02-17 22:36 #1 av: Camalis


Jag har Sveland och har haft dem sedan 1994 och har alltid haft toppenhjälp av dem.
En prisvärd försäkring

Anmäl
2013-02-18 00:14 #2 av: MikaTela

Jag har Folksam, hade dom till hästen med.
Nu när jag skulle försäkra gav jag mig ut för att hitta bästa och mest prisvärda försäkringen och det verkade onekligen bli Folksam. 

Sajtvärd till Dvärgpinscher.ifokus.se

Ryttare, hundägare, kattägare och kaninägare!

Blogg: http://mikatela.blogspot.com

Anmäl
2013-02-18 11:11 #3 av: DinJejja

Jag har Agria till både hunden och hästen. Dom har funkat mycket bra under dom gångerna jag behövt hjälp av dom.  


Anmäl
2013-02-19 07:19 #4 av: Anna-Helga

Jag har Sveland och är väldigt nöjd! Cool

Anmäl
2013-02-20 16:46 #5 av: Ketang

Det man ska tänka på är att man inte byter försäkring på sin hund! Då kan man stå utan ersättning om det händer något.

Anmäl
2013-02-20 17:43 #6 av: MikaTela

#5 Det är väl under 20 dagars karensen bara?

Sajtvärd till Dvärgpinscher.ifokus.se

Ryttare, hundägare, kattägare och kaninägare!

Blogg: http://mikatela.blogspot.com

Anmäl
2013-02-20 17:53 #7 av: Ketang

Nej det gäller under hela hundens liv. Säg att din hund ramlar och skadar ena höften. Det läker ut och hunden blir 100% återställd. Du byter bolag och hunden får problem med andra höften då kan försäkringsbolaget hävda att den nya skadan har med den gamla skadan att göra och neka dig ersättning. Jag ser risken alldeles för stor för att våga byta. En vanlig ögoninflammation, en vårtan eller vad som helst kan ställa till det i ett nytt bolag.

Anmäl
2013-02-20 20:41 #8 av: Anna-Helga

Det är i alla fall viktigt att det inte blir glapp mellan försäkringarna och nya bolaget kan kräva färskt veterinärintyg vet jag.

Anmäl
2013-02-20 20:43 #9 av: Ketang

Fast ett färskt vet intyg intygar ju inte att hunden aldrig varit sjuk/skadad.

Anmäl
2013-02-20 20:47 #10 av: Anna-Helga

Nä sant. Ja jag vet inte om det skiljer mellan bolag och jag har aldrig bytt vad jag vet...men det är ju bra att du gör oss uppmärksamma på det, så kan man ju höra sig för innan man byter om man nu skulle vilja det nångång! :-)

Anmäl
2013-02-20 20:49 #11 av: DinJejja

#9 Hur intygar ett nytt vet-intyg att hunden aldrig varit skadad/sjuk? 

Står det med på intygen om hunden varit med en skada eller liknande? :)


Anmäl
2013-02-20 20:54 #12 av: Anna-Helga

#11 nej det är just det #9 förklarar för mig att man ju inte ser på ett färskt vet intyg... :-) men å andra sidan borde det viktiga vara om hunden är frisk för dagen?

Anmäl
2013-02-20 21:03 #13 av: Ketang

Jag vet att bla agria varnar blivande kunder att byta till dom för att dom ibland inte betalar ut ersättning pga detta. Men vill man byta så är det ju bara att fråga blivande bolag om dom betalar för gamla skador/sjukdomar om man byter till dom.

Anmäl
2013-02-20 21:14 #14 av: DinJejja

#12 ah! Läste fel :P missade ordet INTE. :P


Anmäl
2013-09-07 21:07 #15 av: Em A Viking

Om jag ska ta hem en omplacerings hund, som aldrig varit sjuk eller skadad (5 år gammal) - Om hen då är försäkrad hos säg Agria och jag vill byta till tex. IF.
Bör jag undvika det, eller bör det fungera med tanke på att han aldrig varit dålig?
Det är för övrigt ingen dvärgpinscher, men jag hoppas att det är ok att jag frågar ändå Glad

Anmäl
2013-09-07 21:19 #16 av: Anna-Helga

Se noga till att det inte blir glapp emellan bara och ange tidigare försäkringsnumret så ska det gå bra, men ring och fråga för säkerhets skull! :)

Anmäl
2013-09-08 16:52 #17 av: Ketang

#15 Prata med försäkringsbolaget som hunden är försäkrad i först och fråga om försäkringen är utnyttjad någon gång. Ibland glömmer man "den där lilla saken som hunden var inne för" osv. Så även om förra ägaren säger att hunden aldrig varit inne för något så dubbelkolla detta INNAN du byter.

Anmäl
2013-09-10 20:38 #18 av: Anna-Helga

Det bästa är att kolla och dubbelkolla, det är min erfarenhet! :)

Anmäl
2013-09-11 01:55 #19 av: Em A Viking

#17, strålande, att jag inte tänkte på det själv.
Tusen tack för svaret!

Anmäl
2013-09-11 08:57 #20 av: Anna-Helga

#19 Därför är forum så bra, men får tips och idéer av kloka människor! ♥ :)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.