Allmänt om Dvärgpinscher

Dvärghundarna blir fler men Dvärgpinschrarna färre

2013-01-08 11:15 #0 av: Anna-Helga

Svenska Kennelklubben registrerade under förra året nära 53 400 nya hundar, en liten minskning jämfört med 2011. Den stora majoriteten svenskar väljer rashundar framför blandraser, och de tre populäraste hundraserna är fortfarande labrador retriever, schäfer och golden retriever. Även den lilla chihuahuan är fortsatt mycket populär, tillsammans med flera andra mindre hundraser.

Fortfarande väljer den stora majoriteten i Sverige en i Svenska Kennelklubben registrerad rashund med dokumenterad bakgrund. Enligt den beräkning som SCB gjorde 2006 finns omkring 730 000 hundar i landet. Av dessa är cirka 70 procent rashundar registrerade i Svenska Kennelklubben, 20 procent är blandraser och 10 procent är oregistrerade rashundar.

Sammantaget kan vi se att de mindre rashundarna är fortsatt mycket populära – 9 av de 20 hundraser med högst antal nyregistreringar under 2012 är små i sin storlek.

Texten ovan är hämtad från SKKs hemsida.

Trots detta minskar alltså antalet Dvärgpinschrar i Sverige. Från 505 st registrerade 2011 till endast 333 st 2012. Det är en minskning på hela 34,1%.

Vad beror det på? Är det bra eller dåligt? Det tänkte jag att vi skulle kunna diskutera! Är det för att Dvärgpinshern är en "stor" hund, fast den är liten? Eller beror det på något annat?

Anmäl
2013-01-09 12:16 #1 av: Crazzysazza

Det kanske är för att dp inte passar som "väskhund" Och det är det jag tycker är bra med rasen de är små men aktiva. Så ska du ha den som väsk hund då får du antagligen en problem hund.

Anmäl
2013-01-09 13:54 #2 av: Geishas

Jag tycker att det är positivt då rasen bokstavligen exproderade för ett antal år sen. Så jag som uppfödare ser positivt på saken, det betyder att fler troligen tänkt till innan och kanske avstått från oplanerade parningar.
Sista åren har det varit för många hundar och för liten efterfrågan vilket resulterat i att uppfödarna har fått sitta kvar med valpar länge.

Anmäl
2013-01-09 15:05 #3 av: Anna-Helga

#1 Jag håller med dig där och jag hoppas att de flesta nu förstår att det är motor i dessa hundar, innan man skaffar dom och trycker ner dom i en väska...

#" Absolut, men jag tycker däremot att var och varannan annons om små blandisar innehåler DP... Och att vissa av kombinationerna inte är så vidare värst lyckade alla gånger... Obestämd

Anmäl
2013-02-02 01:23 #4 av: MikaTela

Jag tror det är att folk äntligen börjar förstå att dp är en aktiv hund trots sin lilla storlek. 
Dom är helt enkelt inte bara snygga och mysiga utan folk måste aktivera huvudet på den.

När jag skaffade Nisse som omplacering för 5 år sen fanns det knappt inga dp på blocket framförallt inte vuxna.

Idag känns det som det kommer in dp varje dag på blocket framförallt vuxna.

Jag har själv fått tala om för folk flertalet gånger att dp är en stor hund i litet format och inte alltid så lätthanterade om dom inte blir aktiverade och får tänka.

Sajtvärd till Dvärgpinscher.ifokus.se

Ryttare, hundägare, kattägare och kaninägare!

Blogg: http://mikatela.blogspot.com

Anmäl
2013-02-03 13:14 #5 av: maravilla

Min treåring hade bott hos två andra familjer (förutom de första tiden hos uppfödaren) innan han kom till mig när han var strax över ett år. Jag tycker det är jättebra att de minskar i popularitet som söt liten hund för det är aldrig kul när de måste valsa runt pga folks oförmåga att ta reda på fakta innan köp. Sen kan det vara så att det inte funkar fastän att man trodde det var den bästa rasen för en.

Jag älskar mina hundar men det finns dagar då jag tycker att en Mops eller Malteser hade varit mera optimalt ;) eller så beror det på att ibland är tre lite för mycket av det goda även om jag oftast tycker att det är ett perfekt nummer =)

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.