2012-01-23 11:20 #0 av: MichaelaL

Här är en artikel, riktad till dig som ännu inte har skaffat sin kärlek. Här har jag samlat lite matnyttig information som kan vara bra att tänka på innan man skaffar sin nya familjemedlem. Oavsett om det är en valp eller inte.

FÖRBEREDELSER
Om du inte redan vet vilken ras du vill ha kan det vara bra att ta reda på det. Ett bra sätt är internet. Du kan hitta så mycket information om alla olika raser, hitta uppfödare samt träffa likasinnande.

Här på iFokus kan du hitta forum för många raser. Det finns även en generellt för hundar. Du kan också åka på hundutställningar för att se och träffa olika raser.

När du vet på ett ungefär vad du vill ha, kan det vara bra att åka hem till olika uppfödare för att träffa både valpar och vuxna hundar. Kanske till och med följa med på en promenad.

En annan sak att också tänka på när du ska välja din hund/ras, är vad du vill med din hund. Vill du tävla med den. Eller vill du ha en "soffpotatis"? Vissa raser lämpar sig bättre för olika saker.

Tänk också igenom allt flera gånger!
Det är förhoppningsvis en kompis för många år framåt som du köper.

Men eftersom du är här och läser, så tror och hoppas jag att du fastnat lite extra för just dvärgpinschern. Grattis!

NÄR DU HAR BESTÄMT DIG
Tänk igenom. Passar det att ta en hund/valp nu? Har jag den tiden som min hund kommer att kräva av mig?

Har du möjlighet till att åka och besöka den uppfödare som du tycker verkar lämplig att köpa hund ifrån. Det är inte alltid personkemin stämmer, och då kan uppfödare välja en annan köpare framför dig. Det är alltid uppfödaren som bestämmer i slutändan.

Det kan också vara så att det är uppfödaren som bestämmer vilken valp du får köpa. Detta kan ske i ett ganska sent stadie hos valpen. Allt för att "rätt" valp ska hamna hos "rätt" ägare.

Låt mig ta ett exempel.
Du, som köpare, är inte intresserad av varken avel eller utställning. Medans jag, som uppfödare, har ett par andra som är intresserad av just avel och utställning. Då är det bättre att den valp som är bäst lämpad för avel och/eller utställning hamnar hos de som är intresserad av det och så vidare. Bara för att en valp/hund inte lämpar sig för avel eller utställning, kan det fortfarande vara världens finaste och mysigaste valp hos en familj som bara är intresserad av en "hemma-hund".

Fall inte heller för frestelsen att köpa valp. Vänta hellre tills den finns en valp som passar dig. Även om det kan vara några parningar bort.

För att sammanfatta lite vad som erhålles vid köp från uppfödaren.
- SKK-stamtavla (registreringsbevis)
- Veterinärbesiktningsprotokoll som inte får vara äldre än 7 dagar.
- Handling för att valpen är ID-märkt.

De flesta uppfödare brukar även skicka med någon form av valppaket.

När valpen/hunden har flyttat hem till dig, så börjar ett nytt liv. Men det är en annan historia.

Källa: DPklubben.se