Annons:
Etikettallmänt-om-dvärgpinscher
Läst 4976 ggr
Anna-Helga
2015-08-05 10:17

Dvärgpinschern tillhör grupp 2

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.
Förhandsgranskning av bild 1 av 2
Förhandsgranskning av bild 2 av 2

I denna grupp finns Schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar. Grupp 2 är stor och brokig med allt från den lilla affenpinschern till den jättelika grand danois. De flesta raserna har använts och används fortfarande på sina håll som vakt- och herdehund. I gruppen finns också boskapshundar och gårdshundar varav några i dag är populära brukshundar.

Här är en länk till SKKs sida om grupp 2.

Historik

Rasen har en historia som vakthund och råttjägare med härstamning från en av Tysklands äldsta raser – sträv- och släthårig torvhund. Runt förra sekelskiftet fanns dvärgpinschern i stort antal. Stamboken från 1925 innehåller redan 1 300 exemplar. Ur de många färgvarianterna avlade man, som hos pinschern, på svart med ljusare tanteckning och enfärgat röda till bruntoniga hundar.

Användningsområde

Dvärgpinschern är en sällskapshund som tycker all aktivering är kul. Älskar allt ifrån att spåra i skogen till att ligga under täcket och mysa. Den är livlig och temperamentsfull. Lika delar passivitet och aktivitet gör den till en balanserad och trevlig familjehund.

Hälsa

Rasen är förhållandevis frisk. Det förekommer ögonsjukdomar och patella luxation (lösa knäleder).

Egenskaper / Mentalitet

Dvärgpinschern är en glad och aktiv hund som gärna vill vara i centrum. Den är plikttrogen sin familj och kan varna när det kommer främmande. Dvärgpinschern är också hund som vill vara i sin ägares närhet.

Storlek och utseende

Mankhöjd är 25–30 cm och vikt 4–6 kg. Färgen är svart med röda tecken eller enfärgat röd i olika nyanser. Dvärgpinschern är en förminskad avbild av pinschern, utan att ge ett dvärgartat intryck. Dess eleganta, kvadratiska byggnad syns tydligt under den korta släta pälsen.

Pälsvård

Den har en lättskött päls som badas vid behov.

Övrigt

Det är en ras med stor integritet.

Källa: SKK

Annons:
Upp till toppen
Annons: