Annons:
Etikettövrigt
Läst 3324 ggr
Anna-Helga
2013-08-24 09:38

Registrerad och i så fall var och varför?

Med artikeln vill jag försöka reda ut begreppen om registrerade och oregistrerade hundar. Om att registrera i SKK, jordbruksverket och vad det innebär att ha en registrerad respektive oregistrerad hund. En del som säljer valpar har inte riktigt koll på vad som gäller och inte heller de som köper en valp eller hund förstår skillnaderna. Det innebär att man kan känna sig lurad.

Om en hund är registrerad med stamtavla betyder inte det att den är registrerad hos Svenska Kennelklubben alla gånger. Det kan betyda att den är ägarregistrerad hos Jordbruksverket, vilket det är lag på att alla hundar måste vara, samt att den kanske har med sig ett papper med sina släktingar på ett fint dokument någon gjort hemma i sin dator, eller en handskriven lapp med några namn på hundar. Den "stamtavlan" gäller inte om man vill ställa ut sin hund eller tävla med den.Eftersom det kostar att registrera sin hund hos SKK och få en stamtavla samt att hundarna måste uppfylla vissa krav för att få registreras, kostar ofta en SKK registrerad hund lite mer att köpa än en hund som inte har en registrerad stamtavla.

Såhär kan man läsa på Jordbruksverkets hemsida:

Alla hundar som bor i Sverige ska märkas med ett unikt id-nummer som är kopplat till Jordbruksverkets centrala hundregister. Hundarna ska också registreras i registret. Där ska det finnas uppgifter om varje hund och om dess ägare.

  • Du är skyldig att märka och registrera din hund innan den är fyra månader.
  • Om du köper en hund som är äldre än tre månader ska du märka och registrera den inom fyra veckor.
  • Om du köper en hund som redan är märkt och registrerad ska du anmäla att den fått ny ägare.
  • Du ska också anmäla till registret om hunden dör, om du byter namn på hunden, om du flyttar eller om förhållandena ändras på annat sätt.

Så märker du hunden

Det finns två märkningsmetoder: Tatuering och mikrochip. En veterinär får märka hunden antingen med mikrochip eller tatuering. En id-märkare med en godkänd utbildning får märka hunden med mikrochip. Ska du ut och resa med din hund ska den märkas med mikrochip. Om du är osäker vilken metod som passar din hund kan du fråga din veterinär. 

Källa: Jordbruksverket

Såhär läser vi på SKKs hemsida:

Begreppet "registrerad i SKK" används ofta, men kan misstolkas och förväxlas ofta med ägarregistrering. Det är viktigt att känna till de olika begreppen och även skillnaden mellan Jordbruksverkets centrala register för hundar och Svenska Kennelklubbens olika register. Här reder vi ut begreppen.

Vad är en registrerad hund?

En registrerad hund är det samma som en stambokförd hund, det vill säga en hund som har ett registreringsbevis (stamtavla) utfärdad av Svenska Kennelklubben (SKK). I och med att hunden är registrerad har den ett ”personnummer” – registreringsnumret – som är unikt för just den individen. Med hjälp av registreringsnumret kan man hitta mycket information om hunden, exempelvis vilka släktingar hunden har, om den har några resultat från utställningar eller prov, om den har några resultat från hälsoundersökningar registrerade och mycket mer.

Inom SKK-organisationen bedriver vi bara avel på hundar som är registrerade/stambokförda. Det ger en trygghet år valpköpare som enkelt kan ta reda på mycket information om släktingarna till den kommande valpen. Registreringen är också förknippad med ett omfattande regelverk som ställer krav på så väl uppfödare som avelsdjur.

Vill du hitta mer information om en särskild hund kan du finna det på Hunddata där alla registrerade hundar finns med.

Hur gör jag om jag vill registrera min hund?

Om du planerar en valpkull finner du mer information om hur du registrerar kullen i regsitreringsbestämmelserna. 

Har du köpt en valp eller vuxen hund som inte är registrerad (har stamtavla) så kan du inte göra det själv i efterhand. Det är bara valpens uppfödare som kan registrera valpkullen. Men du är förstås fortfarande lika välkommen som medlem i SKK-organisationen även om du äger en oregistrerad/icke stambokförd hund. Tillsammans med din hund kan du delta på de prov och tävlingar som är öppna för icke stambokförda hundar och du kan gå kurser och utbildningar med din hund inom SKK-organisationen. Du kan också registrera din icke stambokförda hund i DjurID.se – SKKs ägarregister. Då kan vi hjälpa så att din hund att kommer tillbaka till dig om den springer bort.

Det är viktigt att skilja på ägarregistrering och stambokföring. Att din hund finns med i DjurID.se – SKKs ägarregister är inte detsamma som att den är registrerad/stambokförd hos SKK. Som medlem i SKK-organisationen får du inte heller använda oregistrerade hundar i avel.

Läs mer om att tävla med oregistrerad hund under tävlingslicens. 

Registrerad i Jordbruksverket och registrerad i SKK är inte samma sak

Att en hund är registrerad i Jordbruksverkets centrala hundregister är en sak, att registrera sin hund i SKKs hundregister något helt annat. Att jämföra dessa två registreringar är som att jämföra äpplen och päron.

Jordbruksverkets register är ett statligt ägarregister som skapades för att minska problemen med farliga hundar. Hos Jordbruksverket registreras ett id-nummer (tatuering eller chip) samt ägaruppgifter. Där finns alltså inga uppgifter om härstamning, hälsoundersökningar, mental status, tävlingsresultat osv. Jordbruksverket utfärdar följaktligen inte heller några stamtavlor eller registreringsnummer. Jordbruksverkets register har alltså inget värde när det gäller uppfödning eller information om individuella hundar eller hundraser utan kan enbart användas för att fastställa vem som är ansvarig för en hund som uppträtt aggressivt och för att hjälpa bortsprungna hundar hem.

SKKs register/stambok har funnits i över hundra år och är skapat för att vara en resurs vid avel och uppfödning samt för att ge valpköpare information om valpen man köper. Varje individ i registret har ett unikt registreringsnummer och en härstamning och kan på så vis kopplas ihop med andra individer. En mängd data om de olika hundarna lagras också i stamboken. Resultat från hälsoundersökningar, tävlings- och utställningsresultat, resultat från mentalbeskrivningar mm sparas för framtiden och visas för allmänheten och blivande hundköpare på webbtjänsten Hunddata. För uppfödare finns tjänsten Avelsdata som visar uppgifter ur SKKs stambok i en form som är anpassad för den som är intresserad av avel.

Kopplat till SKKs stambok finns också ett ägarregister – DjurID.se. DjurID.se är SKKs ägarregister och används för att hjälpa bortsprungna hundar hem men också för en mängd andra ändamål. Registret används till exempel för hälsoenkäter och forskning kring ärftliga sjukdomar hos hundar. Det används även vid avel och tävling utomlands. SKKs medlemskap i Europetnet innebär att alla chipmärkta hundar som finns med i DjurID.se kan identifieras i hela Europa, en trygghet för alla som tar med hunden på utlandsresan.

Läs mer om DjurID.se – SKKs ägarregister, länk nedan. 

Avregistrering

När din hund avlider är vi tacksamma om du meddelar SKK. Det gäller både registrerade hundar och oregistrerade hundar som finns med i DjurID.se – SKKs ägarregister.

Registrerade hundar finns dock kvar på Hunddata även efter det att de anmälts som avlidna. Så är det eftersom de fortfarande kan vara viktigt att finna information även om individer som inte längre är i livet. Hunden kan vara pappa, farmor eller kusin till en hund som ska gå i avel och där man behöver all information om avelsdjurets släktingar för att få fram så friska och sunda hundar som möjligt, och för att undvika inavel. Även om hunden själv har dött så lever dess släktingar vidare och får nya valpar.

Källa: SKK

Hoppas du genom denna artikel fått lite mer klarhet! Det är viktigt att man vet skillnaden, så man inte blir besviken eller att man själv råkar lura någon för att man inte vet att det inte är samma sak att registrera hos Jordbruksverket som hos SKK.

Annons:
Anna-Helga
2013-08-26 14:26
#1

Själv har jag en dvärgpinscher registrerad i SKK hemma och tre som bor hos fodervärdar, en chihuahua registrerad i SKK och en Mastino Napolitano/grand Danois som endast är ägarregistrerad i jordbruksverket eftersom hon är blandras.

Upp till toppen
Annons: